Fribaliigan säännöt

Käytämme Fribaliigan organisointiin, tulospalveluun ja tiedottamiseen Disc Golf Metrix -palvelua. Jokaisen joukkueen jäsenen tulee rekisteröityä palvelun käyttäjäksi (rekisteröityminen on ilmaista).

Syksyllä 2023 pelattavien kausien sarjasäännöt löytyvät Disc Golf Metrixistä:

Liigan sarjasääntöjen lisäksi kaikkien pelaajien on hyvä tuntea frisbeegolfin perussäännöt, sillä lajissa tuomareina toimivat pelaajat itse.

Alle on poimittu yleisimpiä sääntöjä, mutta suosittelemme silti tutustumaan lajin virallisiin sääntöihin Suomen frisbeegolfliiton sivuilla.

Ulkoa sääntöjä ei tarvitse osata, mutta jo kertalukeminenkin voi tuoda asioita mieleen pelitilanteessa.

YLEISIMPIÄ POIMINTOJA

Heittovuorossa on aina se pelaaja, joka on kauimpana korista.

Mikäli haluat jatkaa heittämistä samalla kiekolla, heittopaikka tulee merkitä minikiekolla eli markkerilla.

Väylältä pelattaessa vähintään yhden tukipisteen tulee olla joko heitetyn kiekon tai markkerin takana. Yksikään tukipiste ei saa ulottua heittopaikan etupuolella ennen kuin kiekko on irronnut pelaajan kädestä.

Heittämistä jatketaan, kunnes kiekko lepää maalikorissa alaraudan tai ketjujen kannattelemana.

Alle kymmenen metrin etäisyydeltä korista suoritettua heittoa kutsutaan putiksi eikä sitä saa astua yli. Alle kymmenen metrin putin jälkeen pelaajan tulee aina osoittaa tasapainonsa ennen korille päin kävelemistä.

Radalla olevia puita, pensaita ja muita luonnollisia esteitä ei saa siirtää, poistaa tai vahingoittaa.

Lisäksi radalla voi olla sinne tarkoituksella suunniteltuja Out of Bounds -alueita tai mandoja, jotka vaikeuttavat pelaamista. OB-alueista, mandoista ja muista mahdollisista erikoissäännöistä kerrotaan aina tarkemmin kilpailun ratatiedoissa sekä ennen kilpailua järjestettävässä pelaajakokouksessa.

OB-alue tarkoittaa pelialueen ulkopuolista aluetta, jolta ei saa pelata. OB-alue on merkattu yleensä valkoisin tikuin. Kiekon päätyessä OB-alueelle pelaajan tulokseen lisätään yksi rangaistusheitto ja peliä jatketaan kohdasta, josta kiekko meni OB-alueelle.

Mando osoittaa määrätyn reitin tiipaikalta korille. Mando on merkattu yleensä nuolella, joka kertoo kiertosuunnan. Kiekon kiertäessä mandon väärältä puolelta tulokseen lisätään yksi rangaistusheitto ja peliä jatketaan väylään merkatulta heittopaikalta eli dropzonelta.

 

MUKAAN FRIBALIIGAAN?

Ilmoita yrityksesi mukaan Fribaliigaan!