Fribaliigan säännöt

Käytämme Fribaliigan organisointiin, tulospalveluun ja tiedottamiseen Disc Golf Metrix -palvelua. Jokaisen joukkueen jäsenen tulee rekisteröityä palvelun käyttäjäksi (rekisteröityminen on ilmaista).

Vuonna 2024 pelattavien kausien sarjasäännöt ja pelipäivien tarkempi ohjelma löytyvät Disc Golf Metrixistä:

Uudenmaan syyskausien sivut avataan myöhemmin.

Liigan sarjasääntöjen lisäksi kaikkien pelaajien on hyvä tuntea frisbeegolfin perussäännöt, sillä lajissa tuomareina toimivat pelaajat itse.

Alle on poimittu yleisimpiä sääntöjä, mutta suosittelemme silti tutustumaan lajin virallisiin sääntöihin Suomen frisbeegolfliiton sivuilla.

Ulkoa sääntöjä ei tarvitse osata, mutta jo kertalukeminenkin voi tuoda asioita mieleen pelitilanteessa.

Kuva on lisensoitu Marika Salmi Photographyltä.

Yleisimpiä poimintoja

Heittäminen aloitetaan aina tiipaikalta tuloskortin mukaisessa järjestyksessä.

Kun avausheitot on heitetty, heittovuorossa on sen jälkeen aina se pelaaja, joka on kauimpana korista.

Mikäli haluat jatkaa heittämistä samalla kiekolla, heittopaikka tulee merkitä minikiekolla eli markkerilla.

Kaikissa jatkoheitoissa vähintään yhden tukipisteen tulee olla joko heitetyn kiekon tai markkerin takana. Yksikään tukipiste ei saa ulottua heittopaikan etupuolella ennen kuin kiekko on irronnut pelaajan kädestä.

Heittämistä jatketaan, kunnes kiekko lepää maalikorissa alaraudan tai ketjujen kannattelemana.

Alle kymmenen metrin etäisyydeltä korista suoritettua heittoa kutsutaan putiksi eikä sitä saa astua yli. Pelaaja ei siis saa hypätä tai kaatua alle kymmenen metrin putin perään, vaan pelaajan tulee säilyttää tasapainonsa

Radalla olevia puita, pensaita ja muita luonnollisia esteitä ei saa siirtää, poistaa tai vahingoittaa.

Radalla voi olla sinne tarkoituksella suunniteltuja Out of Bounds -alueita tai mandoja, jotka vaikeuttavat pelaamista. OB-alueista, mandoista ja muista mahdollisista erikoissäännöistä kerrotaan aina tarkemmin kilpailun ratatiedoissa sekä ennen kilpailua järjestettävässä pelaajakokouksessa.

Out of Bounds -alue tarkoittaa pelialueen ulkopuolista aluetta, jolta ei saa pelata. OB-alue on merkattu yleensä valkoisin tikuin. Kiekon päätyessä OB-alueelle pelaajan tulokseen lisätään yksi rangaistusheitto ja peliä jatketaan siitä kohdasta, josta kiekko meni OB-alueen puolelle.

Mando osoittaa määrätyn reitin tiipaikalta korille. Mando on merkattu yleensä nuolella, joka kertoo kiertosuunnan. Kiekon kiertäessä mandon väärältä puolelta tulokseen lisätään yksi rangaistusheitto ja peliä jatketaan väylään merkatulta heittopaikalta eli dropzonelta.

 

KIINNOSTUITKO?

Ilmoita työyhteisösi mukaan Fribaliigaan!